Γκανιότα & ROI/Yield | Στοίχημα.

Γκανιότα και ROI/Yield.

H λέξη γκανιότα είναι ένας όρος που ακούγεται πολύ συχνά στο χώρο του στοιχήματος, πολλοί παίκτες όμως δεν ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει και πόσο σημαντική είναι.

Ως γκανιότα, σε ελεύθερη ερμηνεία, ορίζεται το σίγουρο κέρδος της στοιχηματικής πλατφόρμας στην αγορά ενός παιχνιδιού (πχ 1Χ2), ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του.

Πώς υπολογίζετε τη γκανιότα

Kυκλοφορούν αρκετοί μαθηματικοί τύποι για τον υπολογισμό της γκανιότας.. Ο πιο απλός και γρήγορος είναι:

GKANOTA

Εφαρμογή του τύπου:

Έστω ότι στον αγώνα Ομάδα Α – Ομάδα Β έχετε το σετ αποδόσεων 2.30 – 3.40 – 3.00 για αγορά 1Χ2:

Ο τύπος της γκανιότα είναι. Γκανιότα = 1/Απόδοση του 1 + 1/Απόδοση του Χ + 1/Απόδοση του 2.

Άρα: Γκανιότα = 1/ 2.30 + 1/ 3.40 + 1/ 3.00 = 0.434 + 0.294 + 0.333 = 1.061

Το πολλαπλασιάζουμε x 100. Επομένως η γκανιότα είναι 6.1%.

Είναι τόσο σημαντική η γκανιότα;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα τόσο μικρότερα είναι τα κέρδη για τον παίκτη.

Μία γκανιότα θεωρείται αποδεκτή όταν κυμαίνεται μεταξύ 5-8% και 4-6% στα μεγάλα πρωταθλήματα. Κάτω από 4% η γκανιότα είναι πολύ καλή για τον παίκτη, όμως δε θα τη συναντήσετε συχνά, εκτός από τα κορυφαία παιχνίδια.

Στα παρολί η γκανιότα των παιχνιδιών ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ, το οποίο σημαίνει ότι οι απώλειες στα κέρδη αυξάνονται. Σκεφθείτε πόσα χρήματα χάνετε σε μία σεζόν!!

Πρακτικά, όταν λέμε ότι ένα παιχνίδι έχει γκανιότα 6%, σημαίνει ότι αν ποντάραμε για ισόποσο κέρδος σε όλα τα πιθανά αποτελέσματα, θα έπρεπε να στοιχηματήσουμε 106 ευρώ για να κερδίσουμε 100. Άρα ο μπουκμέικερ θα είχε εγγυημένο κέρδος 6€.

Χαμηλή απόδοση σε ένα σημείο δε σημαίνει αυτόματα και μεγάλη γκανιότα

Η φράση “ο ΟΠΑΠ έχει χαμηλή απόδοση στον άσσο της Ρεάλ επειδή έχει μεγάλη γκανιότα” δεν είναι σωστή, τουλάχιστον όχι απόλυτα. Αρκετές στοιχηματικές προτιμούν να προσφέρουν χαμηλή απόδοση στα φαβορί και γενικά στα δημοφιλή σημεία σε σχέση με την αγορά και να ανεβάζουν την απόδοση στα άλλα δύο πιθανά αποτελέσματα.

Ομοίως, ένας μπουκμέϊκερ μπορεί να ανεβάσει το φαβορί προσφέροντας την καλύτερη απόδοση της αγοράς, χαμηλώνοντας τα άλλα δύο σημεία.

Γιατί μία τοιχηματική προσφέρει την καλύτερη απόδοση στην αγορά

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μία στοιχηματική πλατφόρμα θα αποφασίσει να προσφέρει καλύτερες απόδοση σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Οι 3 σημαντικότεροι όμως είναι:

  • Έχει έκθεση στο «Χ» ή στο «2»

Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις άλλαξαν στην πορεία. Στο live βλέπουμε πολλές φορές όσο προχωράει το παιχνίδι η απόδοση να μειώνεται πχ στον άσσο, παρότι το σκορ παραμένει 0-0. Λογικά θα έπρεπε να ανεβαίνει εφόσον πλησιάζουμε προς το τέλος του αγώνα. Αυτό συμβαίνει, εάν η ροή του αγώνα είναι φυσιολογική, γιατί παίρνει πολύ ποντάρισμα το σημείο και ο trader θέλει η απόδοση του να μην είναι ελκυστική ώστε να προσελκύσει ποντάρισμα στα άλλα πιθανά αποτελέσματα.

  • Έχει «άποψη» για ένα σημείο.

Ορισμένες στοιχηματικές έχουν μία ομάδα traders/odds compilers που μέρος των καθηκόντων τους είναι στοιχηματίζουν προς όφελος της στοιχηματικής. Αυτό σημαίνει πως το ποντάρισμα είναι είτε πραγματικό, πχ στο ανταλλακτήριο, είτε αποφασίζουν να πάρει ποντάρισμα η εταιρεία σε ένα σημείο γιατί πιστεύουν ότι δεν θα επιβεβαιωθεί.

  • Θέμα μάρκετινγκ

Μία στοιχηματική μπορεί να προσφέρει μεγάλη απόδοση σε ένα δημοφιλές παιχνίδι σε ένα σημείο ή γενικότερα σε όλο το σετ αποδόσεων (γκανιότα) για να προσελκύσει νέους ή μη ενεργούς πελάτες.

Πώς αντιμετωπίζεται η γκανιότα

O no1 κανόνας για να μειώσετε το πλεονέκτημα της στοιχηματικής είναι να παίζετε λίγα παιχνίδια, όσο λιγότερα τόσο καλύτερα. Οι μπουκ δε συμπαθούν τους παίκτες που παίζουν μονά παιχνίδια.

Χρησιμοποιείτε τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για να παίζετε στην τοιχηματική με την καλύτερη απόδοση.

Κηνύγατε τα λάθη των απόδοσεων και τα early odds. Πολλές φορές οι εταιρίες που βγάζουν αποδόσεις νωρίς, προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες τιμές. Επομένως αν θεωρείτε ότι η απόδοση σε ένα γεγονός είναι μεγαλύτερη απ’ότι θα έπρεπε εκμεταλλευθείτε τη.

Συνοψίζοντας, η γκανιότα είναι το Α και το Ω της ευημερίας των μπουκ.

Οι στοιχηματικές είναι επιχειρήσεις και δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης εάν η γκανιότα τους ήταν μηδενική, θα λειτουργούσαν δηλαδή χωρίς να έχουν κέρδος.

Για τους παίκτες η γκανιότα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μονοπώλιο όταν δεν έχετε εναλλακτικές επιλογές ή όταν παίζετε σε μία συγκεκριμένη στοιχηματική στο ίντερνετ. Εάν παίζετε σε περισσότερες στοιχηματικές, μπορείτε να στοιχηματίζετε σε γκανιότα 1%-2%, πολλές φορές και χαμηλότερη.

Κλείνοντας, μπορεί κάποιοι να έχετε αναρωτηθεί γιατί οι στοιχηματικές λέγονται και bookmakers.

soccer64

ROI και Yield στο Στοίχημα

Το ROI και το Yield είναι δύο όροι που χρησιμοποιούνται συχνά στο στοίχημα.

Το ROI, είναι τα αρχικά της φράσης Return on investment ή στα ελληνικά επιστροφή της επένδυσης, ενώ το yield η απόδοση. Η διαφορά τους είναι ότι τo RΟΙ εμπεριέχει και τα ποντάρισμα (επιστροφή), ενώ το yield εκφράζει μόνο το καθαρό κέρδος ή απώλειες.

Τι είναι το ROI

Τo ROI (Return on investment) είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης στην οικονομία, γιατί εκφράζει την αποδοτικότητα μίας επένδυσης. Ας υποθέσουμε ότι έχετε αγοράσει ένα μαγαζί, κάνετε την προσπάθεια σας, το βελτιώνετε και στο τέλος της σεζόν θέλετε να δείτε αν η αξία της επένδυσης σας αυξήθηκε.

Το ίδιο ισχύει και στο στοίχημα. Το ROI είναι ο δείκτης που μας δείχνει το ποσοστό αύξησης ή μείωσης του κεφαλαίου μας.

Πώς υπολογίζετε το ROI

Για να βρείτε το ROI, θα πρέπει να διαιρέσετε το κεφάλαιο σας στο τέλος μίας χρονικής περιόδου προς τα συνολικά πονταρίσματα που τοποθετήσατε.

ROI

Επειδή το ROI περιλαμβάνει και το ποντάρισμα σας, εάν έχετε κέρδος το ποσοστό θα είναι πάνω από 100%.

Παράδειγμα: Τοποθετήσατε 10 στοιχήματα, ποντάρατε συνολικά 300€ και πλέον έχετε 370€. Άρα το ROI είναι 370/300 = 1.23 x 100 = 123%.

Αντίθετα, εάν έχετε απώλειες, το ROI θα είναι κάτω από 100%.

Παράδειγμα: Ποντάρατε 300€ και έχετε επιστροφή 250€. Το ROI θα είναι 250/300 = 0.83 x 100 = 83%.

Tι είναι το Yield

Σε αντίθεση με το ROI που ο δείκτης περιλαμβάνει και το κόστος της επένδυσης, το Yield εκφράζει μόνο την καθαρή απόδοση της επένδυσης. Στο στοίχημα επομένως, εκφράζει τα καθαρά κέρδη ή απώλειες σας.

Πώς υπολογίζετε το Υield

Για να βρείτε το Yield, θα πρέπει πρώτα να υπολογίσετε τα καθαρά σας κέρδη ή απώλειες σας. Πώς τα υπολογίζετε; Αφαιρείτε από το τρέχον κεφάλαιο σας το αρχικό.

YIELD

Παράδειγμα: Έχετε ποντάρει 500€ και τώρα έχετε 550€. Επομένως κάνετε τη μαθηματική πράξη 550-500=50. Τα 50€ είναι το καθαρό σας κέρδος. Στη συνέχεια για να υπολογίσετε το Yield διαιρείτε τα καθαρά σας κέρδη προς τα συνολικά πονταρίσματα και πολλαπλασιάζετε x 100.

Εάν έχετε κέρδη, ο δείκτης Yield θα είναι θετικός.

Παράδειγμα: Έχετε ποντάρει 500€ και έχετε καθαρό κέρδος 50€. Επομένως, Yield = 50/500 x 100 = 0.1 x100 = 10%.

Εάν έχετε απώλειες, ο δείκτης Yield θα είναι αρνητικός.

Στο στοίχημα, τον δείκτη Yield τον συναντάτε αρκετά συχνά σε tispters. Μια καλή σεζόν θα πρέπει να έχει Yield της τάξης του 8-9% σε ένα σύνολο τουλάχιστον 100 στοιχημάτων, για να θεωρηθεί το δείγμα αντιπροσωπευτικό.

Συνοψίζοντας, οι δύο δείκτες -Roi Yield- είναι αρκετά σημαντικοί στο στοίχημα. Το Yield εκφράζει σε μέγιστο βαθμό την ικανότητα ενός παίκτη στο στοίχημακαι αποτελεί ένα καλό δείκτη για το αν θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιον “ειδικό”.

Bet365.gr

Bet365.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Stoiximan.gr

Stoiximan.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Novibet.gr

Novibet.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Betshop.gr

Betshop.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Pamestoixima.gr

Pamestoixima.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Stoiximan NewCampaign 350x1000 01

Stoiximan NewCampaign 350x1000 03